- Vârstă: 40 ani (de la 17 bucătărește) – foarte ambițios, pasionat și îndrăgostit de munca lui
- Oraș de proveniență: București
- Instrument de bucătărie preferat: tot ce ține de bucătăria moleculară
- Bucătărie preferată: cea gourmet
- Vinul preferat: alb, demisec
- Chefi preferați: Auguste Escoffier, Paul Bocuse & Gordon Ramsay
Totul a început dintr-o joacă. O joacă de care se ține deja de 23 de ani. După ce a descoperit pasiunea, s-a hotărât să urmeze și o școală de profil, iar apoi și-a făcut ucenicia sub îndrumarea lui Marian Dobre, într-un un bistro mic și cochet din Dorobanți. Stabilitatea și încrederea în echipa lui l-au făcut să rămână acolo șapte ani, timp în care a evoluat de la ajutor de bucătar la sous-chef și apoi a devenit bucătar chef.
Experiența lui a continuat în Italia, în Lignano Sabbiadoro, într-un alt restaurant mic și cochet, de data aceasta aproape de mare. A început ca ajutor de bucătar și al cincilea an acolo, a ajuns sous-chef, iar apoi chef. La ceva timp după aceea, a plecat în vacanță în Elveția, în Rheinwaldhorn, la un foarte bun prieten, care lucrează în același domeniu. Un concediu s-a transformat într-o colaborare de un an și jumătate, totul cu scopul de a prezenta bijuterii în farfurie, pregătite, printre altele, cu azot și alte tehnici noi de gătit ale bucătăriei moleculare, al cărei fan este și în prezent.
„Gătirea sub vid, termomixuri – au revoluționat tehnicile de gătit. Nu înseamnă să mâncăm totul numai din pensetă, nu trebuie să uităm de bucătăria tradițională, dar prin bucătăria moleculară se transformă texturile, vorbim despre partea științifică, despre chimia din bucătărie”, povestește el.
Colaborarea cu Celebration Catering durează de mai mult timp, dar abia recent a devenit bucătarul chef rezident – cel responsabil de crearea meniurilor rafinate, de aspectul estetic al preparatelor, de fiecare detaliu, de la arome ce se potrivesc perfect, la detaliile de efect.
Despre participarea la Arena Bucătarilor – unde nu a câștigat, dar a ajuns în finală, ne povestește că a fost o experiență inedită, din care a învățat ceva nou. „Suntem obișnuiți cu presiunea. Dacă avem o zi liniștită, e prea liniștită. Ceva nu e okay. Presiunea ne ține conectați. Acolo a fost un alt fel de presiune, mi-a plăcut să particip”.
Sfaturile sale pentru începători? Să fie ascultători, să știe că atunci când intră într-o bucătărie, aroganța nu își are locul. Acest sfat speră să fie ținut minte și peste ani, când succesul poate da ghes din nou aroganței, iar unii pot fi deranjați de vizitele în bucătărie ale clienților. „Nu mă deranjează când oamenii vor să vină în bucătărie să ne felicite – lucrăm ordonat și curat, poate să vină oricine, oricând. Doar făcând oamenii fericiți înaintezi în meseria asta.”
Pasiune, muncă și ambiție. Un trio care-l definește pe chef Petrișor Ghiță și care marchează fiecare eveniment Celebration Catering
Certificari
Informaţiile publicate in acest modul pot fi preluate doar în scop educational fara a pute fi redistribuite sau utilizate in alt scop. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor. Pentru a respecta legislația privind protecția datelor, vă recomandăm să consultați punctele cheie ale Politicii de confidențialitate ale ICDE.